Które owoce i warzywa są najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni?
Warzywa i owoce to podstawa polskiej kuchni od zarania dziejów. Polacy to naród rolniczy, którego kuchnia oparta jest głównie na płodach rolnych, oraz mięsie zwierząt hodowlanych. Porównując kuchnię staropolską do obecnych trendów kulinarnych, możemy wśród warzyw i owoców wyróżnić pewną grupę stałych produktów, które są bazą wielu polskich potraw zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację czy desery. Dziś pochylamy się nad owocami i warzywami najczęściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Zobaczmy więc, które warzywa i owoce są pożądane przez Polaków?
Warzywa i owoce w Polsce goszczą od dawna
Niemal każda polska rodzina w większym bądź mniejszym stopniu wykorzystuje warzywa do sporządzania potraw. Są bazą wielu dań takich, takich jak zupy, zapiekanki, sosy mięsno-warzywne. Królem wydaje się wśród nich być cebula i ziemniak, bez którego nie wyobraża sobie obiadu niejeden miłośnik typowego polskiego schabowego.
Do najczęściej używanych w kuchni Polskiej warzyw zalicza się takie warzywa jak:
- cebula,
- ziemniaka,
- marchew,
- seler (korzeń i liście),
- pietruszka (nać i korzeń),
- por,
- szczypior,
- czosnek,
- pomidor,
- ogórek,
- kapusta biała,
- burak czerwony.
Wydawać by się mogło, że tak bogata ilość warzyw stosowanych w polskich domach sprawia, że odżywiamy się zdrowo i racjonalnie. Niestety w rzeczywistości nie do końca jest tak różowo. Jemy zdecydowanie za mało warzyw w postaci surowej. Polacy uwielbiają rosół i to właśnie jemu poniekąd, zawdzięczają dość dużą różnorodność gatunków spożywanych warzyw. Do pozostałych gatunków warzyw, których spożycie wzrasta w okresie wakacyjnym, zaliczyć też można cukinię oraz fasolkę szparagową.
Jakie owoce jedzą Polacy?
W Polskich domach królują nie zawsze polskie owoce. Jeśli chodzi o spożywanie owoców, to polskie rodziny uwielbiają jabłka, śliwy, grusze, ale również banany, cytryny, pomarańcze czy kiwi. Duże znaczenie dla wielu rodzin ma sezonowe występowanie niektórych owoców i tak począwszy od połowy czerwca, na stołach niemalże kolejno po sobie można spotkać:
- truskawki,
- czereśnie,
- maliny,
- wiśnie,
- rabarbar,
- winogrona,
- morele,
- brzoskwinie.
Na co zwracają uwagę Polacy, kupując warzywa i owoce?
Przede wszystkim najważniejsza dla praktycznie każdej osoby kupującej owoce i warzywa jest świeżość produktów i pewne źródło pochodzenia. Polacy najchętniej kupują warzywa i owoce z miejsc, które znają, którym można zaufać. Tak jak u w naszym sklepie, gdzie dbamy o to, aby warzywa i owoce, które trafiają na stół naszych klientów były najwyższej jakości. Wspieramy polską gospodarkę i oferujemy warzywa i owoce od lokalnych polskich wytwórców płodów rolnych. Wszelkie warzywa i owoce importowane nie są u nas anonimowe. Znamy ich „przeszłość” kraj pochodzenia oraz sposób uprawy. Stawiamy na ekologiczne produkty i żywność jak najmniej przetworzoną. Dzięki temu od lat dostarczamy zdrowe, aromatyczne i smaczne owoce i warzywa na polskie stoły.