Sypkie produkty w kuchni. Których z nich nie może zabraknąć?
Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania potraw, lecz także magazyn wielu przydatnych składników, bez których trudno byłoby się obejść na co dzień. Nie da się ukryć, że są takie produkty spożywcze, które zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu jest się w każdej chwili w stanie ugotować pyszne danie. Oczywiście wiele artykułów ma krótkie terminy przydatności do spożycia, w związku z czym nie da się ich długo przechowywać i lepiej jest je kupować na bieżąco niż na zapas. Niemniej jednak istnieją również i takie produkty, w które można się zaopatrywać, nie martwiąc się o to, kiedy się przydadzą. Bo że kiedyś przyjdzie ich czas, to jest jasne. Mogą być przechowywane rok, dwa, a nawet więcej, a w niczym im to nie zaszkodzi. Mowa tu oczywiście o produktach sypkich.
Rodzaje sypkich produktów
Sypkich produktów, których używamy na co dzień, jest cała masa. Jedną grupę tych artykułów tworzą te wyroby, które wykorzystuje się do tego, aby ulepszać smak potraw. Główne z nich to cukier i sól. Wprost nie sposób sobie wyobrazić, jak miałoby wyglądać gotowanie bez soli i pieczenie bez cukru. Tego ostatniego używa się też do słodzenia gorących napojów. Niemal co dnia cukier towarzyszy w porannym zwyczaju picia kawy lub herbaty na pobudzenie (chyba że ktoś ogranicza w swojej diecie ten składnik i pije niesłodzone napoje). Gama produktów sypkich jest jednak daleko szersza i wykracza poza podstawowe artykuły. Produktami sypkimi są również wszelkie przyprawy – zarówno te standardowe, jak i te bardziej egzotyczne. To pieprz czarny i papryka w proszku, a więc składniki, których używa się na co dzień w kuchni polskiej, ale też przyprawy, które pochodzą z kuchni całego świata. Włoskie zioła, takie jak bazylia czy oregano, oraz specjały używane na potęgę w kuchniach Wschodu, czyli na przykład kumin oraz chilli. Jako że wskutek globalizacji kuchnie całego świata mieszają się ze sobą i nie są już zamknięte w ściśle wyznaczonych granicach, również i w naszym kraju goszczą nie tylko podstawowe, ale i niecodzienne przyprawy. Bazą, która potrafi zagwarantować potrawom dobry smak, jest jednak sól oraz pieprz.
Żeby jednak móc doprawiać, trzeba najpierw mieć co doprawiać. Również i w tym zakresie produkty sypkie okazują się nieocenione. Należą bowiem do nich takie artykuły jak makarony, ryże czy kasze, a więc składniki, które stanowią węglowodanową bazę wielu dań. Są one świetne nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, lecz także z uwagi na różnorodność. Istnieją bowiem rozmaite odmiany każdego z tych produktów. Dzielą się one zarówno z uwagi na typ ziarna, jak i na kształt końcowego produktu. Jak widać, produkty sypkie to naprawdę szerokie spektrum artykułów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni.