Blog
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jest kluczowym składnikiem bulionów, surówek, dań głównych, a często także soków i deserów. Jej słodycz i charakterystyczny pomarańczowy kolor przywołują wspomnienia domowych, „stawiających na nogi” obiadów. Skąd wziął się fenomen marchewki? Dlaczego jest tak częstym składnikiem zdrowych potraw? W poniższym artykule przybliżamy bogactwo właściwości marchewki i tym samych zachęcamy, aby jeść ją jak najczęściej!
Sypkie produkty w kuchni. Których z nich nie może zabraknąć?
Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania potraw, lecz także magazyn wielu przydatnych składników, bez których trudno byłoby się obejść na co dzień. Nie da się ukryć, że są takie produkty spożywcze, które zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki temu jest się w każdej chwili w stanie ugotować pyszne danie. Oczywiście wiele artykułów ma krótkie terminy przydatności do spożycia, w związku z czym nie da się ich długo przechowywać i lepiej jest je kupować na bieżąco niż na zapas. Niemniej jednak istnieją również i takie produkty, w które można się zaopatrywać, nie martwiąc się o to, kiedy się przydadzą. Bo że kiedyś przyjdzie ich czas, to jest jasne. Mogą być przechowywane rok, dwa, a nawet więcej, a w niczym im to nie zaszkodzi. Mowa tu oczywiście o produktach sypkich.
Jakie właściwości zdrowotne mają kiszonki?
Kiszonki to określenie ogólne dla różnego rodzaju produktów takich jak ogórki czy kapusta, które są poddawane długotrwałym procesom fermentacji. Kiszone ogórki, kapusta oraz innego typu kiszonki to przede wszystkim bardzo dobre źródło witamin oraz mikroelementów. Wśród najważniejszych witamin, jakie znajdziemy w tych produktach znajdują się między innymi witamina C, która ma bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu, a także witaminy z grupy B wspomagające między innymi pracę układu krwionośnego.
Top 4 zioła, które poprawią smak każdej potrawy
Ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez dodawania ziół oraz przypraw. To one nadają każdej potrawie wyjątkowy smak oraz aromat i idealnie dopełniają każde danie. Przy pomocy dobrego doboru ziół możemy całkowicie zmienić smak warzyw, mięs czy też ryb, dlatego są one wykorzystywane nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale też przez wszystkich, którym zależy na niesamowitych doznaniach kulinarnych. Jakie zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas?
Które owoce i warzywa są najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni?
Warzywa i owoce to podstawa polskiej kuchni od zarania dziejów. Polacy to naród rolniczy, którego kuchnia oparta jest głównie na płodach rolnych, oraz mięsie zwierząt hodowlanych. Porównując kuchnię staropolską do obecnych trendów kulinarnych, możemy wśród warzyw i owoców wyróżnić pewną grupę stałych produktów, które są bazą wielu polskich potraw zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację czy desery. Dziś pochylamy się nad owocami i warzywami najczęściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Zobaczmy więc, które warzywa i owoce są pożądane przez Polaków?